06 54 363 810
Hit enter to search

Veel gestelde vragen


dachshund teckel kijkt naar beneden naar veelgestelde vragen met onderwerpen als blaffen alleen zijn waaksheid opspringen zindelijk bang mondmasker puberteit giftig voedsel

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond stopt met blaffen?

Allereerst is het belangrijk te begrijpen waarom de hond blaft. Wil hij naar buiten om zijn behoefte te doen, heeft hij dorst of honger, kan hij niet alleen zijn, wil hij spelen of slaat hij uit waaksheid alarm? Wat wil de hond ons duidelijk maken? Het is dus belangrijk de hond te leren “lezen”. Komt u er na het lezen van onderstaande tips zelf niet uit, dan kunt u contact met ons opnemen voor een privéles (eventueel bij u thuis).

Alleen zijn

Wanneer de hond niet goed alleen kan zijn kunt u dit het beste gaan trainen door in het begin kort alleen te laten en langzaam op te bouwen in tijdsduur. Voordat u weggaat kunt u de hond het beste goed uit te laten, zo is hij moe en voldaan. Laat de radio zachtjes aan staan zo zijn er wat vertrouwde geluiden om hem heen, en laat eventueel een kledingstuk met uw geur bij hem achter. Houd de spanningsboog in het begin kort, blijf eventueel bij het huis staat uit het zicht. Zo kunt u ook horen of de hond blaft. Ga zodra de hond stil is weer terug naar binnen en beloon de hond uitbundig. Maak van dit moment gelijk gebruik om met de hond te spelen. Zo ontstaat er een betere band tussen u beide. U kunt zo langzaam de duur van uw afwezigheid uitbouwen. Ook kunt u eens een Kong vullen met wat lekkers zodat hij daar wat afleiding aan heeft tijdens uw vertrek en afwezigheid. Vergeet de Kong niet goed schoon te maken nadien om schimmelvorming te voorkomen.

Waaksheid

Wanneer de hond aanslaat bij het zien van mensen bij en om het huis wil hij u daarmee waarschuwen; Baas, er komt iemand aan! Dat is een goed teken, hij ziet u als de baas en wil dat u beoordeeld of iemand met goede bedoelingen naar uw huis komt. Het blaffen kan erg vervelend worden als het na uw geruststelling, dat het geen indringer is, niet stopt. U zou hiervoor bijvoorbeeld kunnen trainen met het commando “Stil”. Wanneer de hond blaft probeert u hem af te leiden met een ander geluid en geeft u het “Stil” commando. Zodra hij stil is en beloont u hem onmiddellijk uitbundig met het “Braaf stil” commando met een hoge stem en wat lekkers. Raak nooit boos op de hond, hiermee creëert u alleen maar angst bij de hond en versterkt het zijn blafgedrag.

Mijn hond springt op tegen andere mensen, hoe kan ik dat voorkomen?

Waarom springt de hond tegen mensen op? Waarschijnlijk heeft hij dit als puppy ook altijd al gedaan en is er destijds niet de pup op gecorrigeerd. Wat best begrijpelijk is al het nog een klein lief pupje is. Maar eenmaal volwassen vinden we het toch minder prettig, maar de hond weet niet beter dan dat het mag. Hij werd er zelfs altijd voor beloond met een lieve begroeting! En hoe nu afleren? Allereerst is het belangrijk te weten dat we het goede gedrag willen belonen. Een hond doet niets liever dan zijn baasje plezieren, daarom kunnen we ze ook zo goed trainen. Wanneer de hond ongewenst gedrag vertoont kunnen we dit het beste negeren. Zo leert de hond het snelst wat wij wel en niet van hem willen. Iets afleren is altijd veel moeilijker dan aanleren, wees dus geduldig als het niet gelijk vlekkeloos gaat, het heeft tijd nodig. En wees consequent, dat geldt voor het hele leerproces van alle dieren overigens. Komt u er na het lezen van onderstaande tips zelf niet uit, dan kunt u contact met ons opnemen voor een privéles (eventueel bij u thuis).

Hoog” & “Laag” onder appèl zetten

Wanneer de hond tegen ons opspringt roepen we vaak “Laag”. Maar hebben we “Laag” ook ooit echt getraind zoals “Zit”? De hond zou het ook kunnen opvatten als “Hoog” want dat wordt immers altijd geroepen wanneer hij opspringt. U kunt dus ook beginnen met het trainen van “Hoog” door dit commando te geven, met een koekje in de hand wijzend op uw been of borst. Maak de hond enthousiast en wanneer hij tegen u opspringt geeft u het brokje. Vervolgens geeft u het commando “Laag” en brengt u uw hand met het koekje richting de grond. Zodra de hond op de grond staat beloont u hem weer met een koekje. Zo kunt u spelenderwijs ook “Hoog” trainen tegen een stevig voorwerp een stoel of muurtje, zodra de hond er tegenop staat belonen! Vervolgens weer “Laag” wijzend naar de grond en direct belonen een koekje en vergeet ook niet te belonen met de hoge stem “Braaf” en geef een aai.

Negeren

Wanneer de hond tegen u opspringt kruist u uw armen over elkaar tegen de borst aan en zorg dat u rechtop blijft staan. Kijk de hond niet aan en negeer hem. Wanneer de hond te groot en zwaar is kunt u zich ook omdraaien. Op deze manier negeert u dus het ongewenste gedrag van de hond. Zodra de hond weer met alle pootjes op de grond staat kunt u het gewenste gedrag onmiddellijk belonen! Buk hiervoor, zodat u de hond niet weer uitnodigt omhoog te komen, en zeg met een hoge stem “Braaf! Dat is braaf”. Springt de hond vervolgens weer tegen u op gebruik dan kort het commando “Nee” met een lage stem en herhaal bovenstaande.

Hoe krijg ik mijn puppy zindelijk?

Wanneer de puppy’s het nest verlaten, zijn ze vaak nog niet zindelijk. Houdt u er dus rekening mee dat er de eerste periode wel wat ongelukjes in huis zullen gebeuren. Belangrijk om te weten is dat we gewenst gedrag willen belonen, en ongewenst gedrag negeren. Wanneer we boos worden omdat de pup zijn behoefte per ongeluk in huis heeft gedaan zal hij alleen maar angstig worden, en dat staat een goede band tussen u en de hond in de weg! Dus doet hij buiten een plasje, beloon de pup dan uitbundig met een hoge stem stem “Braaf! Braaf plasje” en wat lekkers. Zo leren ze het snelst dat dit gewenst gedrag is. Een hond wil zijn baasje altijd plezieren, dat maakt ze ook makkelijk te trainen. Ga geregeld met de pup naar buiten. Na iedere voerbeurt, ieder slaapje, voor u gaat slapen en gelijk als u opstaat. Plan regelmatige voertijden in; de pup zal vaak snel na het eten zijn behoefte willen doen, zo kunt u er op tijd bij zijn om hem mee naar buiten te nemen. Ga in het begin steeds naar hetzelfde plekje buiten, daar herkent de pup zijn eigen geur. Rust, regelmaat & reinheid. De gouden regel die ook voor puppy’s van toepassing is.

Mijn hond is bang voor mondmaskers, hoe kan ik dit trainen?

We hebben plots een nieuw straatbeeld waar we zelf ook even aan moeten wennen; mensen dragen ineens mondmaskers en handschoenen. Ook voor de hond is dit nieuw en daar kan hij anders op reageren dan u normaal van hem gewend bent. Gelukkig raken honden redelijk snel gewend aan nieuwe dingen, zolang wij dat maar trainen. Maak het leuk! U kunt het beste bij uzelf kort een mondmasker voor houden, hij weet namelijk dat u het bent, waardoor er minder snel angst zal ontstaan dan wanneer de hond het op straat tegenkomt. Maak er een spelletje van, bijvoorbeeld door een gek hoog geluidje te maken om de hond zijn aandacht te vragen. Is hij nieuwsgierig of kwispelt hij? Doe gelijk het masker af en beloon de hond met “Brave hond!” en wat lekkers. Ook hier geldt het principe gewenst gedrag belonen. Komt u er toch zelf niet helemaal uit, dan kunt u contact met ons opnemen voor een privéles (eventueel bij u thuis).

Wanneer begint de puberteit?

Bij de meeste honden begint de puberteit wanneer ze rond de 6-7 maanden oud zijn en eindigt als ze volwassen zijn, zo rond hun 3e á 4e levensjaar. Ineens lijkt uw hond wortels in zijn oren te hebben en lijkt er niets meer over te zijn van die gehoorzame pup die alleen oog had voor u. Help, de Puberteit! Dit is een lastige periode van vaak een aantal maanden waar u doorheen moet. Tot 10 tellen, consequent zijn en blijven trainen. In onze cursus Basis Gehoorzaamheid helpen we u hiermee om te gaan, en zo probleemgedrag te voorkomen.

Welk voedsel is giftig voor de hond?

 • Aardappelen rauw
 • Avocado
 • Bieslook
 • Cafeïne
 • Chocolade
 • Champignons
 • Druiven (met pit)
 • Krenten
 • Melk
 • Melkproducten
 • Noten
 • Prei
 • Rozijnen
 • Sjalot
 • Tomaten
 • Uien
 • Varkensvlees rauw
 • Verse knoflook
 • Xylitol

Bij een voedselvergiftiging kunt u dit aan de hond zien doordat de hond kan gaan:

 • Braken
 • Diarree
 • Rillingen
 • Hartkloppingen
 • Niet reageren
 • Zwakte
 • Lusteloosheid
 • Ongewoon gedrag
 • Epileptische aanval

Neem altijd contact op met uw dierenarts wanneer u vermoed dat uw hond iets heeft gegeten wat giftig is of bovenstaande symptomen vertoont. Houd uw hond goed in de gaten en bewaar als dat mogelijk is het verpakkingsmateriaal, deze is zeer nuttig voor uw dierenarts om een goed beeld van de situatie te krijgen en gerichte behandeling te geven.

whatsApp mij