06 54 363 810
Hit enter to search

Speuren


close-up van de neus van een herder cursus speuren
c

De Neus…

Alle honden kunnen speuren! Jong & oud.. En dat geldt eigenlijk ook voor de baasjes. Bijna iedereen kan deelnemen aan de cursus Speuren omdat het sport is met een rustig loop tempo, waardoor het ook uitermate geschikt is voor de wat oudere hond en/of baas. Het uitlopen van een spoor met daarop een beloning is iets wat de hond echt geweldig vindt. De hond doet iets waar hij heel goed in is, zijn neus gebruiken.. In deze cursus leert u uw hond “lezen” en ook echt op uw hond te vertrouwen. Zoals u snel genoeg zult merken laat zijn neus u niet gauw in de steek.

Wat houdt de cursus Speuren precies in?

Wanneer u een spoor uit gaat lopen voor uw hond is het belangrijk te weten waar u bent begonnen, waar u hebt gelopen en waar u bent gestopt. Als eerste steekt u daarom een “stok” in de grond, het beginpunt. Neem voordat u gaat lopen de omgeving in u op, ga op zoek naar herkenningstekens (dit kan bijvoorbeeld een paaltje van een hek, een boom, plant, molshoop etc. zijn). Wij kunnen de sporen niet zien, laat staan ruiken. Gelukkig hebben we een hond die dit wel kan. Zijn neus is vele malen beter ontwikkeld dan de neus van een mens. Laat u niet verrassen, in negen van de tien gevallen heeft de hond gelijk, als het om zijn neus gaat.

Het belangrijkste in het speuren is dus ook vertrouwen hebben in je hond. U kunt de hond niet sturen zoals beginnende speurders vaak proberen, speuren doet u echt samen. De baas/geleider loopt de sporen voor de hond, al dan niet met voer en voorwerpen, de hond volgt het spoor een “tijd” later. De hond geeft aan of hij iets gevonden heeft door het te verwijzen.

Ons advies is dan ook, ga samen met anderen speuren en kijk bij elkaar, loop met elkaar mee en leer van elkaar. Het is een sociale tak van hondensport voor zowel de mens als voor de hond.

Wat heeft u nodig om aan de cursus Speuren deel te kunnen nemen:

Om te beginnen is een lijn, een wat bredere halsband en doorzettingsvermogen voldoende. Bent u geïnteresseerd, of heeft u vragen omtrent het speuren, neem gerust contact met ons op.

De Federatie Hondensport Nederland (FHN) heeft een reglement geschreven voor alle hondenrassen. Het reglement bestaat uit 5 categorieën oplopend in moeilijkheidsgraad.
In alle categorieën kunt u een certificaat of diploma behalen en meedoen aan de wedstrijden en met een jaarlijkse competitie. Tevens is er elk jaar een Nederlands Kampioenschap voor elke categorie, mits er voldoende deelnemers zijn.

De trainingsmethode verschilt per hondenschool omdat de FHN geen trainingsmethode voorschrijft. De aangesloten hondenscholen kunnen echter wel een beroep doen op de officials van het speuren voor het krijgen van tips en uitleg. Denk bijvoorbeeld aan vragen over trainingslocaties, grondsoorten, materialen e.d.

*De cursus bestaat uit 15 lessen en gaat van start bij voldoende inschrijvingen.

whatsApp mij