06 54 363 810
Hit enter to search

Gedragstherapie


Gedragstherapie van bengel naar engel probleemhond blaffen angst bijten

Van Bengel naar Engel..

Niet iedere hond is even makkelijk en niet iedere eigenaar is een geboren leider of heeft evenveel kennis en ervaring. Zo kan het gebeuren dat door miscommunicatie en onwetendheid maar ook eenzaamheid of een medisch onderliggend probleem de hond ongewenst gedrag gaat vertonen. U doet er dus altijd goed aan een professional mee te laten kijken naar het probleem.

Wat overigens voor de één een probleem is, is voor de ander geen punt. De éne baas heeft zijn Teckel graag naast zich op de bank terwijl de ander zijn Benner Sennen liefst in de hondenmand ziet en niet op zijn witte bank. Ongewenst gedrag is dus relatief. Voor een flatbewoner kan een blaffende hond problemen met de buren opleveren, op een boerenerf kan dat niet veel kwaad en komt die waaksheid juist wel van pas.

Door verveling kunnen problemen in het gedrag ontstaan wanneer de hond te weinig aandacht krijgt of geestelijk niet uitgedaagd wordt. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Daarnaast zijn er ook nog de specifieke eigenschappen van het ras. Een Border Collie kan bijvoorbeeld fietsers achterna rennen omdat hij gefokt is om te drijven, een Pointer kan trots met een eend in de bek thuiskomen omdat hij gefokt is om te jagen. Dingen die wij niet altijd even prettig vinden, maar wel eigenschappen waar deze honden decennia lang op gefokt zijn. In hoeverre zijn we in staat dit te accepteren of ermee te leren omgaan? En hoe kunnen we ze in hun rasspecifieke behoefte voorzien middels beweging, training en uitdaging? Samen bekijken we de behoefte van u en uw hond en vervolgens wat de mogelijkheden zijn.

Gedragstherapie vindt altijd plaats op de plek waar het probleem zich voordoet. Dat kan dus gewoon bij u thuis zijn, omdat de hond bijvoorbeeld voernijd of verlatingsangst heeft. Maar dat kan op op straat zijn omdat hij agressief gedrag vertoont en uitvalt naar andere honden in de buurt. We gaan dus samen aan de slag op de “plek des onheils”. Het is voor ons belangrijk om eerst te observeren hoe de hond zich in de situatie gedraagt en hoe de baas hierop reageert. Uit deze analyse maken we op wat de hond beweegt om te doen wat hij doet, maar ook wat u (bewust of onbewust) doet en wat die interactie eventueel tot gevolg heeft. We kijken dus naar het gedrag van zowel hond als baas. Nadat we u hebben uitgelegd waarom de hond doet wat hij doet en waar het probleem zit, begrijpt u de hond beter en kunt u daarop gaan sturen. We oefenen samen ter plekke met een passende aanpak en leren u uw hond goed te begeleiden in deze probleemsituaties en hem in zijn behoeftes te voorzien.

whatsApp mij