06 54 363 810
Hit enter to search

Behendigheid


Grote hond rent met baasje tijdens cursus agility / behendigheid

Jump!

Als er een lekker actieve sport is om samen met de hond te beoefenen is het wel Behendigheid. Zowel hond als baas kunnen hierbij echt hun energie kwijt. De uit Engeland afkomstige sport is in 1977 ontstaan en een gebaseerd op de springsport voor paarden. Niet veel later is het naar Nederland gekomen en hier ook wel bekend onder de naam “Agility”.

Wat houdt de cursus Behendigheid precies in:

Bij behendigheid zal de hond een parcours van hindernissen in een voorgeschreven volgorde, foutloos en zo snel mogelijk moeten lopen. De baas/begeleider mag door middel van de stem of met gebaren de hond tijdens het lopen van het parcours aanwijzingen geven. De baas mag de hond en de hindernissen niet aanraken. Dus de bedoeling is dat in een zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk fouten, de hond gestuurd door de aanwijzingen van de baas een parcours aflegt.

Bij behendigheid worden veel hindernissen (toestellen) gebruikt, die een beroep doen op de snelheid en het atletisch vermogen van de hond. De toestellen zijn te verdelen in (hoogte-)sprongen, doorgangen, paaltjes en raakvlaktoestellen. Behendigheid zorgt er ook voor dat de band tussen hond en baas versterkt, hond en baas leren van elkaar en begrijpen elkaar. De hond kan zijn energie en behoefte aan beweging kwijt, uiteraard geldt dit ook voor de baas, deze zal over de nodige snelheid en conditie moeten beschikken om zijn hond te begeleiden en te sturen.

Hond en begeleider maken in de eerste cursus kennis met de verschillende toestellen, in deze cursus worden de basisprincipes aangeleerd; het aanleren van alle toestellen, het geven van het juiste commando en goede begeleiding van de hond.

empty

Nieuwsgierig geworden naar oefeningen, uitgebreide uitleg en de reglementen? De Federatie Hondensport Nederland (FHN) heeft op haar website een uitgebreide uitleg, deze zijn hier te lezen.

In deze cursus zit een theorieles verweven. Voor de cursus Behendigheid Basis wordt deze afgesloten met een door het Kynocentrum Ermelo georganiseerd examen en bij slagen ontvangt de cursist na afloop een diploma. Graag zien we u daarna weer terug bij de vervolgcursus Behendigheid.

*De cursus bestaat uit 15 lessen en gaat van start bij voldoende inschrijvingen.

whatsApp mij